Olet tässä:

Etusivu
Hullut vuodet

Valitse oikealta artikkeli!

Kertomuksia The Rainin taipaleesta aina perustamisesta nykypäivään asti. Ota selvää mistä kaikki alkoi ja lue, mitä viime aikoina on tapahtunut. Kuluva vuosi
Written by Administrator   
Wednesday, 16 July 2008 23:25

Vuosi 2011 jatkuu keikkatauon merkeissä

2010 alkanut The Rain -bändin keikkatauko jatkuu edelleen.

Keikkailu on bänditoiminnan tärkein kulmakivi ja kun keikkoja ei tehdä, niin muukin toiminta hidastuu. Pasi, Jussi, Sami ja Tatsi tekevät kaikki edelleen musiikkia ja soittavat mm. oman seurakunnan tilaisuuksissa ja muissa projekteissa. Aivan The Rain -porukallakin kokoonnumme silloin tällöin ja otamme soittimet kouraan. On hienoa huomata, etteivät luovuus ja soittamisen ilo ole mihinkään kadonneet. Aina syntyy jotain.

Maaliskuussa järjestetään Karkun Evankelisella Opistolla Maata Näkyvissä -leiri, jossa The Rain esiintyy pehmennetyillä sovituksilla.

 
2002-
Written by Tatsi   
Wednesday, 16 July 2008 21:35

2002

Paineet uuden levyn julkaisulle ovat kovat, siitä huolimatta yhtye haluaa panostaa laatuun. Uusia biisejä väsätään, mutta stressiä levystä ei haluta ottaa. Mielummin laatua niin sanomallisestikin kuin musiikillisestikin, kuin äkkiä väännettyä.

Tammikuu, helmikuu ja maaliskuu on leppoista aikaa, yksi viikonloppu keikkaa per kuukausi.

Huhtikuussa sitten repäistään kunnolla. 8 keikkaa, joka on suhteellisen paljon, koska pitää muistaa että jokainen soittaja tekee edelleen siviilitöitä sekä viettää perhe-elämää musiikkiharrastuksen ohessa.

Kotisivuilla tapahtuu myöskin muutoksia, uudet sivut pistetään työnalle ja pitkään kaivattu www.therain.fi osoitekin saadaan käyttöön. Vanhoista kokemuksista viisastuneena, päätimme ostaa kotisivupalvelut ulkopuoliselta taholta, työhön kiinnitettiin Tommi Nikki ja näin varmistettiin se, että sivut todellakin valmistuvat ajallaan.

Kotisivujen päivityksistäkin luvataan pitää huolta entistä paremmin, uusi sivusto mahdollistaa vaikkapa sen, että keikkamatkalta kirjoitellaan tuoreita kuulumisia.

Kesäkuussa yhtye keikkailee kolme kertaa sekä käy yhden päivän studiossa tekemässsä demo-äänityksiä tulevaa levyä varten. Keikkataukoa pidetään aina syyskuuhun asti ja tauon aikana on tarkoitus saada uuden levyn äänitykset edes johonkin kuntoon.

Syyskuussa alkaa uuden levyn äänitykset. Levy yritettään saada julkaistua Turun Maata Näkyvissä -festareilla, mutta tuttuun The Rain tyyliin kiire on melkoinen.

Salon perheeseen tulee lisäystä ja Jussi on hetken aikaa poissa keikoilta. Monitoimimiehemme Ilkka tuuraa varsin onnistuneesti Jussi muutamilla keikoilla.

Toinen täyspitkä äänite kantaa nimeä "TIE 316". Levy julkaistaan aikataulun mukaisesti Maata Näkyvissä -festareilla. Levy on tyylillisestsi edeltäjäänsä rankempi. Levy saa hyvän vastaanoton ja lähteekin heti alusta alkaen leviämään kiitettävää vauhtia.

Kalle kiinnittää vieraskirjassa huomion viestiin jossa yhtyeeltä toivotaan uutta julistetta. Uusi juliste saadaankin tehtyä yhtä aikaa levyn kanssa. Myös vieraskirjan julisteen pyytäjä selviää... hän Terapia yhtyeen rumpali :)

Vuoden 2002 viimeinen keikka soitetaan Lapuan roviksessa, jonka jälkeen yhtye vetäytyy joulukuun ajaksi tauolle.

Loppuvuodesta The Rain käy yhteistyöneuvottelua eri äänentoistofirmojen kanssa koskien 2003 vuoden keikkoja, myös uudet kotisivut ovat suunnitteilla.

 

2003

Keikkailu jatkuu tasaisena. Noin yksi viikonloppu kuukaudessa ollaan reissussa. Se tuntuu hyvältä järjestelyltä.

TIE316 on saanut hyvän vastaanoton ja myynti on lähtenyt käyntiin hyvin. Hienoa että ihmiset ovat jaksaneet odottaa levyä tämän kolmisen vuotta.

Huhtikuussa The Rain alkaa tehdä irtiottoa Gospel Power Ry:stä. GP on antanut The Rainille mahtavan tuen näiden vuosien aikana. Oman yhdistyksen paperit laitetaan vetämään. Yhdistyksen jäsenet ovat bändin lisäksi Ilkka, Kalle sekä Hannu. Oma yhdistys tuo myös ikäviä asioita - yhdistys joutuu maksamaan toiminnastaan tuloveroa ja arvonlisäveroa. Kuitenkin pyritään siihen, että levyjen ja muiden tuotteiden hintoja ei tarvitsisi nostaa.

Toukokuussa vietettiin neljä päivää pohjoissuomessa ja kiertue olikin hieno kokemus. Oltiin reissussa isolla porukalla (11 henkeä) sekä kahdella keikkabussilla. HR-Soundin Tekniikka kulki edellä ja bändi saapui toisella autolla pelipaikalle vasta soundchekkiin. Tämä tuntui hyvältä järjestelyltä ja jos vain mahdollista niin samaa käytäntöä pyritään jatkamaan.

Syyskuussa yhdistyspaperit tulevat bumerangina takaisin... Pieniä muutoksia tehdään ja otetaan uusi yritys. Yhdistyksen hallitus pitää syyskokouksen Tampereella. Päätetään myös se, että The Rain liittyy Teostoon.
Kokouksessa päätetään myös se, että keikkatahti jatkuu samana.

Valtakunnan mediaakin päästään vuoden aikana pariin otteeseen; MTV3 yöchätissä on Jussi ja Sami vieraina ja Maata Näkyvissä festareiden alla bändi on YleX:n taajuudella haastattelussa.

Festarikeikka menee hyvin. Tai ainakin siltä se tuntuu. Pyrotekniikan voimin vielä tehostetaan sanoman perille menemistä.

Kalle ilmoittaa halukkuutensa siirtyä syrjään yhtyeen toiminnasta, ainakin jossain määrin. Yhdistyspaperit laitetaan uuteen muotoon ja Kalle jää pois The Rain ry:stä. Toiminta jatkuu kuitenkin siten että The Rain ry ostaa Tmi Kalle Knuuttilalta tarvitsemansa keikka- yms palvelut.

Joulukuussa vietetään taukoa ja lataillaan akkuja seuraava vuotta varten. Uusia biisiaihioita syntyy muutama. Uusi levy on suunnitteilla, mutta mitään tarkkaa äänitys/julkaisu yms ajankohtaa ei ole edes harkittu.

 

2004

Vuosi alkaa tauolla ja uutisella siitä että Ilkka vaihtaa leiriä. Ilkka "ylenee" urallaan alakerrasta yläkertaan. Terapian kitaristi Antti Honkkila on jalkapipin vuoksi pois Terapian keikoilta alkukevään. Ilkka tuuraa häntä ja on siis Rainin riveistä pois - ainakin maaliskuuhun asti.

Kevät keikkaillaan tasaiseen tahtiin, miksauspöydän nappien ääressä nähdään uusi kaveri; Markus Nordblom joka hoitaa homman varsin kiitettävästi. Ilkkan pestissä nähdään muutamia eri kavereita; Ruuskasen Joonas, Salosen Mikko sekä Karheen Harri vuoronperään vääntelevät monitorinappeja sekä polkevat bussin kaasupedaalia.

Vappugospelissa jubaillaan ja selviää sellainen asia että Ilkka jatkanee Terapian riveissä mitä todennäköisemmin koko vuoden loppuun asti tuuraillen lomaa pitävää rumpalia. The Rain joutuu taasen olemaan ilman Ilkkaa, mutta onneksemme tuuraajat ovat jo osoittautuneet hyviksi äijiksi joten varsinaista huolta asioiden hoidosta ei tarvitse ottaa. Ilkka on hoitanut Rainin riveissä paljon myös keikkojen aikataulutuksia, mutta tästä vastuusta osa on pudonnut valomies Antin harteille. Ja ainakin kevään Antti hoiti nämäkin asiat erittäin kiitettävästi.

Syksyllä tapahtuu Rainin historissa harvinainen moka, kaksi keikkaa samalle päivälle. Näin ei olisi pitänyt käydä, mutta keikkamyyjä Kalle on vain ihminen ja varsin kiireinen. Päivät Kalle tekee töitä, illat opiskelee ja yöt hoitaa bändiasioita. Jossainvaiheessa inhimillisiä erheitä sattuu.

Lokakuussa bändi sulkeutuu pidennetyksi viikonlopuksi Ikaalisiin, Koivikon leirikeskukseen. Siellä demotetaan ja tehdään uusia biisejä. Tarkoituksena on siis saada uutta materiaalia tulevalle levylle. Hakalan Erne käy myös napsimassa valokuvia. Promokuvia voi katsella galleriasta.

Uusi T-paita on myös työnalla. Vaatimukset on kovat, koska tämä edellinen "perinteinen" malli on varsin hyvä, joten huonompaakaan ei millään viitsisi julkaista.

Paita saadaan ajoissa festereille - viime tipassa - tuttuun Rain tyyliin. Ne valmistuvat samana perjantaina kun festarit alkavat. Paita saa hyvän vastaanoton ja ne myydäänkin heti loppuun. Festareilla yhtye esiintyy kahteen otteeseeen, lauantaina päiväkonsertissa, sekä illan juhlagaalassa vielä kahden kappaleen voimin. Yllätys on melkoinen kun illan esiintymisasuina soittajilla on tyylikkäät puvut (no ne eivät menoa haitanneet).

Joulukuussa yhtye suunnittelee toistavansa "koivikkosession" uudelleen. Joulukuun puolivälissä on leirikeskus varattu ja tarkoitus taas työstää uutta materiaalia entistä parempaan kuntoon, jotta kesälle suunniteltu studio sujuisi kivuttomammin.

Muitakin suunnitelmia on tulevalle vuodelle - ne pidetään vielä salaisuutena.

 

2005

Vuosi alkaa tasaisesti keikkailemalla, kunnes toukokuun alusta hautaudutaan studioon. Kesällä on muutama hassu keikka, mutta studiolla ne helteet kuluvat. Ellipsis -levy julkaistaan 27.8. Tampereella Ristirockissa. Syyskuun alusta bändi alkaa ensimmäistä kertaa musisoimaan työkseen. Syys-, loka- ja marraskuu on varattu kiertueelle, jolla on yli neljäkymmentä keikkapäivää ja keikkoja paljon enemmän.

Kevät ja kesä meni enimmäkseen studiossa, uutta levyä tehden. Levy julkaistiin Ristirock tapahtumassa 27.8.05. Levy sai hyvän vastaanoton. Samaisessa konsertissa vietettiin Terapia yhtyeen haikeita jäähyväisiä. Terapia lopetti pitkän ja kunnioitettavan uransa reilun 17 vuoden soittamisen jälkeen. The Rain kiittää yhteisistä vuosista, avunannosta ja kaikesta muusta! Terapian ja The Rainin porukat kokoontuivat viettämään yhteistä päivää 28.8.05. Päivää vietettiin syöden, mikroautoillen ja saunoen. Samalla juhlittiin Terapian mittavaa uraa, The Rainin uutta levyä ja keskusteltiin kaikesta maan ja taivaan väliltä. Päivä oli kokonaisuudesssa erittäin onnistunut!

Toinen päivä syyskuuta pamahtaa Hulluutta-kiertue käyntiin. Kalannissa soitamme koulu- ja iltakonsertin. Ensimmäistä kertaa The Rainin historian aikana bändi tekee musiikkia työkseen, sillä soittajat ottivat virkavapaata "oikeista" töistään ja satsasivat kaiken ajan kiertueeseen. Kolmen kuukauden aikana tuli tehtyä yli 40 keikkapäivää ja konsertteja oli yli 60. Paikkakunnat löytyvät sivuiltamme: Keikat - Vanhat keikat.
Turun Maata Näkyvissä -festareilla soitimme pääkonsertissa 11 000 ihmiselle. Vaikea ymmärtää, miksi Herra on antanut meille tuollaisen mahdollisuuden. Toivottavasti konsertista, sanomasta ja koko festareista jäi jotain ihmisten sydämiin.
Kiertue oli raskas, mutta erittäin antoisa. Teknisiä ja sosiaalisia ongelmia ei juurikaan ilmennyt, vaikka ne molemmat vähän hirvittivät kiertuetta suunniteltaessa. Täytyy sanoa, että soittajilla ja crew:lla oli aivan loistava henki kiertueella - olisiko ollut Pyhä Henki?
Kiertuetta varten painettiin myös oma paitamalli, joka on jo loppuunmyyty. Onnea vain teille, jotka sellaisen ehditte hankkimaan.
Joulukuussa kiertueen jälkeen keräiltiin ajatuksia kasaan ja jalkauduttiin takaisin normaalielämään. Tauko teki hyvää ja antoi voimia seuraavaan vuoteen.

 

2006

Vuosi alkoi hiljaisesti purkaen ”Hulluutta”-kiertueen kokemuksia keikkareissulla Tukholmaan. Alkuvuoden muita konserttipaikkoja olivat Raahe, Helsinki x 2, Kouvola, Rauma, Äänekoski, Jyväskylä ja Karkku. Kesä haluttiin rauhoittaa bänditoiminnan kiireiltä. Samilla riitti puuhaa omissa työ- ja rakennusprojekteissaan, jotka jatkuivat pitkälle lokakuuhun saakka. Pasi puolestaan oli loppukeväästä alkusyksyyn keikkatauolla toipumassa jalkavaivoistaan. Häntä tuurasi varamiespalvelunluottorumpali Ilkka Saine.

Syksyllä jatkettiin valitulla maltillisella keikkailulinjalla. Pasi kuntoutui ja palasi Tampereen ristirockiin tykittämään rumpuja tauon jälkeen. Syksyn keikkasysteemi osoittautui odotettua rikkonaisemmaksi monien pistokeikkojen vuoksi. The Rain mm. piipahti kvartettimuodossa juhlistamaan Pro Fiden 40-vuotisjuhlia soittamalla omat versionsa ”Minä kuulin” ja ”Jalat rakoilla” kappaleista.

Syyskuussa The Rain ry piti toiminnan kannalta merkittävän kokouksen 14.9.2006. Siellä sovittiin keikkailuperiaatteista ja päätettiin managerivastuun vaihdosta. Pitkään ja ansiokkaasti managerintehtäviä hoitanut Kalle Knuuttila halusi rauhoittaa omaa elämäänsä ja jättää vastuuta uusiin käsiin. Uutterasti ja vastuullisesti ahertanut Kalle sai kokouksessa koko ry:n väeltä lämpimät ja ansaitut kiitokset. Hänen seuraajansa Jari-Matti Ollila tuli vastaamaan talousasioista ja manageroinnista. Jarkan reippaisiin otteisiin on myös oltu hyvin tyytyväisiä. Kyseisessä kokouksessa sovittiin myös yhtyeen pitkäntähtäyksen suunnitelma vuoteen 2008 saakka. Tähän suunnitelmaan kuuluu uusi levy ja toiveena myös mittava kiertue syksyllä 2008.

Loppuvuodesta bändiläiset ovat kukin tahoillaan työstäneet teemanpätkiä uuden levyn materiaaliksi. Matka valmiiksi levyksi on toki pitkä, mutta alku näyttää lupaavalta. Syksyllä konserttipaikkoja olivat; Ryttylä, Tampere, Kuopio, Helsinki, Köyliö, Oulu, Turku, Ylivieska ja Lapua. Vuoden toiminta päätettiin bändin ja tukijoukkojen yhteisiin pikkujouluihin.

Yhtyeen teknisenä henkilökuntana ovat toimineet miksaajat Jari Vainio, Meelis Niin, valomies Antti Puurula, yleismiehet Harri Karhe ja Mikko Salonen. Keikkakitaristina toimi Taneli Törölä. Hannu Järvensivu on jatkanut laaja-alaista työtään bändin taustatehtävissä.

2007

The Rain- yhtyeellä oli 12 konserttipäivää vuoden aikana. Kevään keikat keskittyivät kolmeen keikkaviikonloppuun. Konserttipaikkoina olivat Parkano, Heinola, Karkku, Eura, Porvoo, Kirkkonummi, Lohja ja Vaasa. Kesällä ja syksyllä paikkoina olivat Ylistaro, Tampere, Viitasaari, Kokkola ja Turku.
 
Uusi levy on valmisteilla ja siksi konsertteja on järjestetty vain vähän. Ensimmäisenä näytteenä tulevalta levyltä esitettiin Maata Näkyvissä festareilla uudelleen sovitettu versio ”Ohiko kuljet” kappaleesta. Itsenäisyyspäivän tienoilla yhtye äänitti alustavia versioita uusista kappaleista Ikaalisten Werstas -studiolla. Toiveena on saada uusi levy valmiiksi kesällä ja järjestää mittava kiertue syksyllä 2008.
 
Yhdistys teki yhteistyötä ikaalislaisen kls-yhtyeen kanssa. The Rain ry toimi kls:n ”Kiitän Luojaani Sinusta” - levyn julkaisijana.
 
Yhtyeen teknisenä henkilökuntana on toiminut miksaajat Jari Vainio, valomiehet Antti Puurula ja Harri Karhe sekä yleismies Mikko Salonen. Keikkakitaristina toimi edelleen Taneli Törölä.
 
Lisäksi yhdistyksen toimintaa ovat tukeneet Maata Näkyvissä festareiden sekä muiden keikkojen myynnissä Eska Talonen, Jari-Matti Ollila, Perttu Läykki, Tatu Kekkonen, Taneli Läykki, Jere Klinga, Ville Karjalainen, Olli Ollila, Kimmo Keskinen, Sami Nortunen, Jukka Peura ja Pekka Laukkarinen.
 
Yhdistyksen yhteistyökumppaneina ovat olleet RMC Tapahtumatekniikka, Kirja-kotimaa, Arto Piirainen ja Terapia ry.
 
Yhdistys osti manageri ja keikkamyyntipalvelut urakointi Ollila ky:ltä, tili- ja kirjanpitopalvelut Digi OY:ltä. Yhdistyksen netti levymyynnin ja muun tuotemyynnin hoiti Jari-Matti Ollila.

 

2008

Vuosi 2008 alkoi jännittyneesti. Biisit levylle oli valittu ja nyt niitä hierottiin levytyskuntoon. Sovittamista, osien hiomista, soundien hakua... Vähitellen ensimmäisiä teksti-ideoitakin alettiin lyömään lukkoon.

Tammikuussa soitimme keikan Lempäälän Uusi Alku -tapahtumassa, kuten noin joka toinen vuosi on päässyt tapahtumaan. Helmikuun ainokainen rokattiin RaaheGospelissa. Sitten vetäydyttiin uusien biisien viimeistelyyn. Sami "Wasp" Asp tuotti Yhtä kuin voitto -levyn yhdessä Fantom-studion Samu Oittisen kanssa. Aspin kanssa hoidettiin esituotanto ja taustojen teko. Alkukevät oli kiireistä aikaa nimenomaan biisipohjien kanssa. Osa synajutuista tehtiin ennen kuin olimme edes studiossa.

Huhtikuun puolessa välissä Pasi roudasi kannut Fantom-studiolle Ylöjärvelle. Siitä se lähti. Kovaa leipomista - mokailua, virheitä, vääriä vireitä, huonoja ideoita... ja jokunen onnistunut juttu, joista tuli käyttistä levylle. Kesäkuun alussa kävimme ottamassa happea soittamalla keikan Karkku-Gospelissa ja siitä takaisin studioon. Kuun lopussa alkoivat miksaukset. 11-tuntista päivää kahden viikon ajan ja heinäkuu oli jo pitkällä, kun tavara lähti Finvox-studiolle masteroitavaksi.

Taneli Törölä teki levyn graafisen suunnittelun ja taiton. Meidän Sami ideoi kannen, teki kannen elementit ja Taneli fiilasi sen lopulliseen muotoonsa. Tatsi taisteli nettisivujen ja levymonistamon sekavan hinnoittelun ja toimituskomponenttien kanssa. Jarkka-manakeeri pakersi syksyllä tulevan kiertueen suunnittelussa.

Levy pamahti julkisuuteen Ristirockissa Tampereella elokuun lopulla. Vastaanotto oli loistava. Itse asiassa julkkariviikolla levyä myytiin niin paljon, että Yhtä kuin voitto (YKV) -albumi sijoittui Suomen virallisella albumilistalla toiseksi. Aiemmin ei ole käynytkään niin, että selkeästi evankelioiva gospel-levy sijoittuu listalla näin korkealle. Toivottavasti Suomi-gospel nappaa vielä sen ykkössijankin.

Levyjulkkarista käynnistyi Vastavirrassa-kiertueemme. Kiertueen toilailut on dokumentoitu lähinnä Pasin ansioista keikkapäiväkirjaamme.

Joulukuussa The Rain juhli 20-vuotissynttäreitään. Kyllä! Koska bändin sai nimensä ja esitti ensimmäisen keikkansa 1988, niin nyt vietettiin juhlia kiertueen lopuksi. Mukana stagella nähtiin mm. ex-kitaristit Hannu Järvensivu ja Kalle Nyberg. Myös The Rainin teknikoista koottu "Seven Seagulls" -bändi esitti "Bussi kulkee" -koverin Tuuli kulkee -biisistä. Juutuubista löytyy.

 

2009

Vuoden aikana soitettiin 12 keikkaa. Bändi teki jo tammikuussa päätöksen, että syksylle ei enää vastaanoteta lisää keikkoja. Juuri edellisen vuoden lopulla päättynyt Vastavirrassa-kiertue oli imenyt mehut paitsi soittajista, niin myös koko organisaatiosta. Samalla porukka löysi yhteisen tarpeen uudistua - ei niinkään musiikillisesti vaan enemmän. Mikä on The Rainin paikka suomalaisessa gospel-scenessä? Mitä Jumala haluaa meidän tekevän?

Kun perhe- ja työasiat vaativat yhä enemmän huomiota, bändi päätti jäädä tauolle. Päätettiin, että ei oteta enää keikkoja vastaan ja kokeillaan, että miltä tuntuu olla sellaisessa olotilassa, että yhtään keikka ei ole sovittuna tulevaisuudessa. Tällaista tilaa ei ole ollutkaan yli 10 vuoteen, sillä aina oli ainakin muutama keikka sovittu.

Vuoden keikat soitettiin hieman erilaisessa mielentilassa. Kun tiedettiin, että keikkatauko lähestyy, niin lavalla soittaminen oli entistä rennompaa ja helpompaa. Ei tarvinnut pingoittaa senkään vertaa ja bändi pääsi entistä lähemmäksi yleisöään. Aivan mahtavia keikkoja. Kiitos jälleen kuulijoille.

Maata Näkyvissä festarit päättää keikkavuoden. Festareilla The Rain julkaisee Checkpoint-DVD:n, joka sisältää dokumenttielokuvan ja livetallenteen edellisvuoden festarikeikasta.

Bändin on aika jäädä tauolleen. Ihmiset kysyivät vuoden aikana, että lopettaako The Rain toimintansa. Vastauksena kerrottiin, että "emme tiedä". Se lienee varmaa, että soittajat - Pasi, Jussi, Tatsi ja Sami eivät lopeta soittamista ja musiikin tekemistä, mutta esiinnytäänkö vielä The Rainin nimissä... sitä ei tiedetä. Tauolla voi olla periaatteessa kaksi vaikutusta. Se voi tuntua vapauttavalta ja antaa vihdoin kaivattuja voimavaroja perheelle ja töille. Pikkuhiljaa keikkailuinto hiipuu. TAI SITTEN muutaman kuukauden tai vuoden päästä palaa hillitön hinku päästä soittamaan ja lavalle. The Rainissa soittaa neljä äijää, joten näin mustavalkoisia vaihtoehtoja todellisuudessa ei ole. Lisäksi... Jumalalla saattaa olla aivan omat suunnitelmansa bändin ja soittajien varalta.

 

2010 

Keikkatauosta huolimatta saatiin 2010-vuodelle muutamia tilastomerkintöjä.

Ikaalisten kirkossa järjestettiin 12.9.2010 Kaunis ihminen - hyväntekeväisyyskonsertti. Konsertissa kerätty muhkea tuotto lahjoitettiin Kirkon ulkomaanavun kautta apua tarvitseville. The Rainin lisäksi konsertissa esiintyivät Jaakko Löytty, Minna ja Jussi Pyysalo ja Juha Tapio. Keikkatauolla ollut The Rain lähti innolla tähän konserttiin, sillä pääjärjestäjä oli Kari Salo, Jussi-kitaristin isä, joka juhlisti samalla aiemmin tänä vuonna täytettyjä pyöreitä ikävuosiakymmeniä. Kari Salolla on pitkät ja hyvät suhteet Suomen gospel-muusikoihin ja yleensäkin kristilliseen kenttään.The Rain soitti poikkeuksellisella kokoonpanolla, sillä Pasi-rumpali oli perheineen lomamatkalla etelänmailla ja rumpuja paukutti vakiotuuraaja Ilkka Saine. Jussin veli Ville Salo avusti kitaroinnissa varsin taitavasti.

Ikaalisissa bändi soitti kappaleet: Haloo, Tuuli kulkee, Ellipsis, Sotilas, Kasvot ja Jää huomiseen. Sovituksissa oli kuultavissa vaikutteita etnomaisesta hymistelystä aina riehakkaaseen humppaan. Itse musiikki ei kovin akustista lopulta ollut, sillä pönttörummut olivat vaihtuneet sähköisiin - tosin kitarat olivat "koppakitaroita". Tuttuja The Rain -kuulijoita oli saapunut mm. Kotkasta, Kouvolasta, Porista ja Espoosta.

Toinenkin tilastomerkintä saatiin kun The Rain esiintyi "Uskon puhdistus" -tapahtumassa Aleksanterin kirkossa 9.10.2010. Olennaisin muutos keikalla oli se, että koppakitarat olivat vaihtuneet sähkökitaroihin ja Pasi rumpaloi keikan. Ville Salo avusti bändiä tälläkin keikalla.

Aiemmin tässä historiikissä on mainittu soittajien koulutus. Tähän listaan saatiin uusi tilastomerkintä, kun Tatsi suoritti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa - Medianomi, ylempi amk, mediatuottaminen.

The Rain ei esiintynyt Maata Näkyvissä festareilla vuonna 2010. Sen sijaan Tatsi oli mukana MN-lyhytelokuvafestareilla tuomarina ja Jussi isäntänä Gospelkaivos II -konsertissa lauantaina.

Kuluneena vuonna manageritehtäviä hoiti edelleen Jari-Matti Ollila.

 

 
1994 – 2001
Written by Tatsi   
Wednesday, 16 July 2008 16:30

1994

Sami saa upseeripassin. Keikkoja bändillä on vuoden aikana reilu kymmenen.
Syksyllä Jussi aloittaa nuorisotyönohjaajakurssin SRO:lla ja Tatsi menee kauppikseen. Kuukautta myöhemmin Tatsi pääsee peruutuspaikalle Taiteen ja Viestinnän oppilaitokseen Tampereelle. Sami opiskelee viestintää ja Kallesta tulee artesaani.

1995

Sami paalittaa pari Saabbia. Bändi treenaa tasaista rataa, mutta homma ei jotenkin rullaa täysillä. The Rain käy MSL-studiossa Kihniössä ja purkittaa neljä biisiä. Biisit ovat aika kokeellisia - väliosia piisaa. Miksattu musa jää julkaisematta. Neljä raitaa ovat: Peilin Takaa, Muukalainen, Ja sekä Silta.
Syksyllä Kallella on työkiireitä. Kalle päättää antaa kitaravastuun yksin Jussille ja siirtyy taustajoukkoihin. Bändillä on iso kriisi. Jatketaanko? ---- Jatketaan!

1996 [uudelleensyntyminen]

Homma alkaa kuin alusta. Pyydetäänkö mukaan toinen kitaristi vai lähdetäänkö liikkeelle näin? Nimihän on huono! Mikä uudeksi? Rainbird, Raingate, Rainslaves, Seventh Rain of the Sevent Rain...? Lopulta päädytään pitämään THE RAIN. Onhan tämä nimi saanut jo (surullistakin) julkisuutta. Samalla Pasista tulee markkinointimerkonomi.
Treenitahti kiristyy. Vaikka yksi kitara jää pois kokoonpanosta ei kitaran rooli vähene. Musa muuttuu hevanderi-tiluttelusta määrätietoisemmaksi ja selkeämmäksi. Tehdään tehtäväjaot biisikohtaisissa sovituksissa. Annetaan tilaa musiikissa toisillekin. Homma alkaa toimia niin hyvin, että mennään JJ-Studiolle Tampereelle. Tuloksena neljän biisin EP-CD (RAIN003) (ks. Media/Tuotanto). EP julkaistaan Adventtitapahtumassa Kauniaisissa. Sami opiskelee myös Taiteen ja Viestinnän Oppilaitoksessa.

1997

Oho! Ihmiset tykkäävät tuoreesta CD:stä. Sitä saadaan myytyä ja se tuo bändille keikkaa ja julkisuutta. Treenit tulevat määrätietoisemmiksi. Haetaan yhteistä tyyliä. Mietitään, mikä oikeasti kiinnostaa ja puhuttelee kuulijaa.
Pitkät etäisyydet haittaavat harrastusta. Pasi asuu Seinäjoella, Tatsi Tampereella, Jussi Kauniaisissa, Sami Karkussa eli hajallaan ollaan. Ihme kyllä, bändi selviytyy tästäkin. Vaikka treenikämpät ovatkin Ikaalisissa harjoitellaan vähintään kaksi kertaa kuussa.
Vappu-Gospel Kouvolassa on hieno keikka. Bändi ja yleisö nauttii. Jussi valmistuu nuorisotyöntekijäksi ja aloittaa työn Lempäälän seurakunnassa. Joulun aikaan Tatsi valmistuu medianomiksi.


1998

Pasi muuttaa Tampereelle. Koska nyt kaikki ovat Tampereella, paitsi Jussi Lempäälässä, tulee treenikämppäkin "manchesteriin". Keikkaillaan vähän. The Rainille alkaa selkiintyä, että levy tässä pitää tehdä. Tehdään biisejä - sovitetaan biisejä - hylätään biisejä. Hidasta ja kovaa työtä tuo levyn teko. Lopulta uskalletaan varata aika Phantom Studiosta. Nyt se on pakko sitten tehdä...
Kalle Knuuttila ottaa vastuulleen manageroinnin. Vihdoin "myyntipuoli" toimii ammattimaisesti ja joku tietää, mitä resursseja on ja kelle ollaan velkaa. Ilkka Saine tulee vastaamaan kuljetustekniikasta ja tuuraa Tatsiakin parilla keikalla (ei mikä tahansa roudari). Kari Luukkonen vahvistetaan The Rainin miksaajaksi ja hassua - bändi kuulostaa vihdoin hyvältä livenä.


1999

Huhtikuun lopussa bändi aloittaa äänitykset - vajaan kuukauden homma. Ei sentään. Biisit eivät olekaan niin valmiita ja puolet teksteistäkin puuttuu. Kun äänittäjä pitää parin viikon isyysloman, niin onkin jo loppukesä. Sovituksia, kitaroita ja tekstejä on vaihdeltu moneen kertaan. Elokuun alussa stemmoja äänitellään yötä myöten.
Kolme päivää ennen levyn julkistusta saamme levyt painosta. Ja siinä se on! 23.10. Ristirock! The Rain julkistaa esikoislevynsä: Kiitos ja Anteeksi (RAIN004). Levy menestyy heti hyvin ja palautteen mukaan kuulijat saavat teksteistäkin jotain irti.

Tehdään juliste ja T-paidat. Paidoista tulee hieman rumia, sillä painofirma väitti pohjaväriä tummemmaksi. Bändi päättää olla käyttämättä kyseisen firman palveluita jatkossa. Sen sijaan Phantom Studio saa hyvät pisteet. Kiitos ja Anteeksi Samu Oittinen! Vuoden aikana pykästään oma kotisivu Soneran peräkujille. Sivuja ei vain kukaan ehdi tekemään valmiiksi.


2000

The Rain julkistaa uusitut kotisivut. Levy on tuonut keikkaa paljon ja alkuvuosi onkin keikkavoittoista maaliskuuta lukuunottamatta. Enemmänkin kysyntää on, mutta työssäkäyvinä, perheellisinä miehinä muusikot eivät joka paikkaan ratkea. Onnellisia olemme kaikki ja kiitämme Jeesusta, että tässä ollaan. Riemuvuosi!!! (Riemuvuoteen kuuluu oleellisena osana uusien kotisivujen uusija.)

Vuoden 2000 aikana saadaan paljon aikaiseksi; keikkoja, uudet kotisivut, uudet T-paidat.

Ehkä merkittävin muutos koetaan itse yhtyeen taustatyössä; Toiminta muuttuu ammattimaisemmaksi; Kalle myy keikat ja hoitaa paperityöt, Ilkka suunnittelee aikataulut, äänentoistossa ja valaistuksessa yhtye käyttää 5-6 eri henkilöä. Näin soittajat voivat keskittyä pelkästään soittamiseen, eikä heidän tarvitse murehtia käytännön asioista, mitä keikkailu pitää sisällään.

Turun Maata Näkyvissä festareilla The Rain pääsi esiintymään päälavalla. Eräänlainen "salainen haave" siis toteutui.


2001

Alkuvuosi meni keikkaillessa.

Jää Huomiseen-kappale nauhoitettiin uudelleen ja se julkaistiin Käyntikortti 2 -nimisellä kokoelmalevyllä.

Huhtikuusta eteenpäin yhtye oli enimmäkseen keikkatauolla, keskittyen uuden levyn suunnitteluun.

Marraskuussa 2001 edessä oli suuri haaste: Maata Näkyvissä Festarit sekä lauantai-illan pääkonsertti, jossa The Rain lämmitteli jenkkiyhtye Luna Haloa. The Rainin keikka onnistui saamamme palautteen perusteella hyvin... Täytyy kyllä myöntää että ennen keikkaa koko porukkaa jännitti - ja paljon.

Samaisena päivänä The Rain julkaisi neljä kappaletta sisältävän EP:n. Levyltä löytyvät kappaleet Kolmas Aamu, Sydän Palaa, Jää huomiseen sekä Sotilas (Acue remix).
Siinä missä Kolmas Aamu edustaa yhtyeen uusinta tuotantoa, Sydän Palaa on sille täysi vastakohta. Sydän palaa juontaa juurensa aivan yhtyeen alkuajoilta.

The Rain vaihtoi vuoden lopussa treenikämppää ja siirtyi treenaamaan samoihin tiloihin Terapia yhtyeen kanssa. Muutakin pientä yhteistyötä on ja on ollut suunnitteilla.
Fuusioituminen samoihin tiloihin on molemmille bändeille helpotus; molemmat yhtyeet käyttävät pääsääntöisesti samaa äänentoisto-, valo- sekä kuljetuskalustoa joten keikkareissuihin lähdöt sujuvat nyt jouhevammin.

Kun molemmat yhtyeet tekevät hengellistä työtä - samaa työtä - niin eikö ole järkevää myös yhdistää näitä maallisia voimavaroja. Yhdessä olemme voimakkaampia.

Festareiden jälkeen tehtiin vielä muutama keikka. Vuosi vaihdettiin Seinäjoella, Haaste -tapahtumassa.

 

 
Alkuvuodet
Written by Tatsi   
Tuesday, 15 July 2008 01:00

1987

Pasi ja Tatsi riparilla. Pasi on soittanut jo muutaman vuoden rumpuja ja kompannut humppapumppua. Tatsi osaa soittaa klarinettia ja vähän kitaraa ja pianoa. Ikaalisten srk:n nuorisotyöntekijä Hannu Järvensivu järjestää bändikurssin Luhalahden kirkossa. Opettajina The Road:in poikia. Syksyllä Hannu (kitara), Pasi (rummut) ja Tatsi (basso) päättävät soitella yhdessä. Useamman kerran kuukaudessa he soittavat ränttätänttää Luhalahden kirkossa. Parin kuukauden jälkeen mukaan tulee Sami, joka veljensä Tatsin tavoin opiskelee musiikkikoulussa. Sami opiskelee pianoa. Vielä nimettömään bändiin hän tulee hoitamaan kosketintonttia. Työkalu on lainattu minikokoinen kotisyntikka (leveys 45 cm). Tatsi soittaa seurakunnan bassolla ja kamoilla. Pasilla ja Hannulla on omat kamat.
Musiikki on pitkälti rytmejä punaisesta laulukirjasta (Nuoren Seurakunnan Veisukirja). Sovitukset ovat yksinkertaisia sooloilla höystettyjä. Muusikot eivät paljon jätä tilaa muille, vaan herkkupaikassa kaikki ottavat kaiken irti instrumentistaan. "C, F, G"- ja "Am, F, G" -sointukulut ovat kova sana omissa biiseissä. Omia tekstejä ei vielä ole.


1988

Pasi, Tatsi, Hannu ja Sami siirtyvät harrastamaan vieläkin kauemmaksi maaseudulle. Ikaalisissa Sisätön Nuorisoseuran talo toimii harjoituspaikkana. Lavakin on valmiina - yleisö puuttuu. Salin toiseen päähän sijoitetulla kasettisoittimella tallennetaan taustamusiikkia radiomainokseen. Hifiä! Hannu roudaa PA-kamat Talbotillaan 60 km:n takaa, jotta syna ja laulu kuuluisi. Harjoituskertoja n. 2 kertaa/kk.
Omia biisejä tulee lisää. Nopeus kasvaa laadun kustannuksella. Ideat eivät lopu, vaan uutta tehdään ennenkuin vanha on opittu. Kokoonpanon nimeksi annetaan "toistaiseksi" The Rain. Ensimmäinen keikka soitetaan Ikaalisten srk:n leirikeskuksessa Koivikossa riparikonserttina. Ohjelmistossa on paljon instrumentaaleja. Historian toinen keikka soitetaan niin ikään Koivikon riparilla, jolloin Sami on riparilaisena, Tatsi ja Pasi isosina ja Hannu vetäjänä. Tiukat trikoot, tupeeraus ja sifonki kuuluvat kuvaan. Sanomalla ei niin väliä olekaan. Kappaleina on mm. Bassobiisi, Tuulirock ja Radiobiisi. Jussi Salo aloittaa miksaamaan bändiä !!!

Jämijärvellä soitetaan ensimmäinen Ikaalisten ulkopuolinen keikka. Hämeenkyrön Särkijärvellä debytoidaan ensimmäinen biisi "Ovi on auki", jossa on oma sanoitus. Valomiehenä toimii Juha Niinimäki ja proput palavat leirikeskuksesta. Ilmeisesti tästä suivaantuneena Juha valitsi myöhemmin sähköasentajan koulutuksen.

1989

Bändi saa soittaeskämpän Ikaalisten keskustasta. Seurakunnan kirpputori saa luovuttaa huoneen muusikkojen käyttöön. Nyt kamat ovat valmiina odottamassa ja harjoituskerrat lisääntyvät. Keväällä mukaan pyydetään Kalle Nyberg (kitara). Gibson Exploder työkalunaan Kalle tuo uuden aallon bändin tuotantoon. Vihdoin bändin nimi vahvistetaan -THE RAIN! Muita "hyviä" nimivaihtoehtojakin on: Touchy Brothers, Assembly Call, ... Omia laulubiisejä tulee ohjelmistoon. Viimeinen Päivä, Kanssas Oon, Kulkija, Etsin Elämää ja Auta Meitä ovat kappaleita, joiden lauluvastuut jaetaan Hannun ja Tatsin kesken.
Pikkukeikkoja tehdään kesällä. Vilppulaan otetaan varalta mukaan bussilastillinen ikaalislaisia. Loppuvuodesta sulkeutuu paikalliseen studioon äänittämään ensimmäistä demo-kasettiaan. Äänitys ja miksaus tapahtui Studio-Timessä Ikaalisissa 12-raitaisella kelanauhurilla.


1990

The Rain julkaisee ensimmäisen äänitteensä (RAIN-001). Omakustannekasetilla ovat biisit Sade saapuu, Elä nyt, Raha ratkaisee, Ohiko kuljet, Vaihda vapaalle, Sateen jälkeen. Viimeisenä olevan instrumentaalin Sami omistaa tietylle tytölle. Helmikuussa soitetaan iso keikka The Roadin lämppärinä. Tapahtuma on Missio Ikaalinen ja yleisöä liikuntahallissa 700 henkeä. Tuoretta kasettiakin menee kivasti kaupaksi. Myyjänä myös Sami, joka sävytti tuohon aikaan Ikaalisten katukuvaa graffiteilla (jää kiinni). Bändin viesti yleisölleen on napakka ja hieman melankolinen hevahtavissa biiseissä. Kristillinen viesti on teksteissä, vaikkei muuten välity hommassa mitenkään. Keikka jälleen Vilppulassa, missä Sami kehuu kivaa "Vammalan" fiilistä.

Tatsi, Sami ja Jussi käyvät lukiota. Pasi tekee nuorisotyötä Vilppulan seurakunnassa ja Hannu Ikaalisissa. Kalle opiskelee ammattikoulussa.


1991

The Rain tekee toisen demokasetin jälleen Studio-Timessä (RAIN-002). Biisejä mukana jo 8 kappaletta, joista kaksi englanniksi. Tyylissä on vaikutteita Iron Maidenista, Bon Jovista ja Europesta. Tatsi väittelee ylioppilaaksi.

Keväällä Ikaalisten ystävyysseurakunnasta Palamusesta käy vieraita. Kulttuurisihteeri Arne Tegelmann vierailee myös The Rainin bändikämpällä kuuntelemassa yhtyettä ja saa uuden kasetin tuliaisikseen. Viriää ajatus yhteistyötä ja mahdollisesta konserttikiertueesta Eestiin. Pasi, Tatsi ja Hannu tekevät Ikaalisten seurakunnan ryhmän kanssa tutustumismatkan Eestiin, jossa puhutaan lisää tulevista keikoista.

Ja sitten syksyllä pamahtaakin. Palamusen kunta kutsuu bändimme kiertueelle Eestiin (silloin osa Neuvostoliittoa). Suosio on jotain käsittämätöntä nuorelle bändille. Tourin viimeisellä keikalla bändi kukitetaan. Tekniikan poikina mukana on Juha Niinimäki ja Jussi. Tästä rohkaistuneena The Rain panostaa myös englanninkielisiin biiseihin ja tähtäimessä lienevät kansainväliset markkinat. Syksyllä Tatsi käy Raamatun Peruskurssin SRO:lla.


1992

Edellisvuonna tehty Eestin kiertue tuottaa satoa. Bändi kutsutaan uudestaan Eestiin. Uuden valtion tien itsenäisyyteen on kivuloinen. Rain-mobiiliin (vanha Postin oranssi foordi) ostetaan polttoainetta torilta. Keikkaevääksi ostetaan korikaupalla paikallista coca colaa ja junttapullaa. Tiedottamisessa ja markkinoinnissa jotain vialla, sillä succee ei ole aivan viime vuotisen tasoista. Tourilla on mukana tekniikan miehinä Jussi ja Juha Niinimäki. Hauskaa kyllä on. Nimmareita raapustetaan tyttöjen farkkuihin ja 500 ruplan seteleihin.

Asento. Tatsi, Pasi ja Kalle aloittavat armeijan helmikuussa. Bänditouhu laantuu väkisinkin. Keikkoja vuoden aikana on vajaa kymmenen, eikä treenejäkään paljoa enempää. Musiikillisesti ei paljon edistystä tapahdu. Tatsi ostaa punaisen hevibasson. Jussi ja Sami ovat syksyllä SRO:lla peruskurssilla. Hannu tekee edelleen nuorisotyötä Ikaalisten seurakunnassa. Kalle pääsee intistä syksyllä.

 

1993

Lepo. Pasi ja Tatsi pääsevät intistä upseerismiehinä. Sami ja Jussi aloittavat varusmiespalveluksen. Vieläkin toimintaa haittaa poikien "sotilasurat". Ikaalisten seurakunnassa kuohuu ja Hannun työt lisääntyvät. Perustajajäsen Hannu päättää luovuttaa kitaristin paikan bändiä miksanneelle Jussille. Kokoonpano on nyt Sami (koskettimet, laulu), Tatsi (laulu, basso), Pasi (rummut, laulu), Jussi (kitara) ja Kalle (kitara). Syksyllä Jussi pääsee siviiliin ja Pasi aloittaa kauppiksen. Tatsi menee vuodeksi kansanopistoon lukemaan viestintää.
Tyyli musiikissa muuttuu kitarapainotteisemmaksi. Sooloja ja riffejä on paljon. Laulustemmoja sovitetaan mukaan runsaasti, joskin hieman epävireisesti. Bändiä miksaavat useat tyypit. Joskus Hannu ehtii hoitamaan tiskiä, josku Reima Venhe on puikoissa. Patse Paananen tulee mukaan kuvioihin yleisenä teknikko-roudari-kommentoija-miksaajasäätäjänä. The Rain soittaa siihen mennessä isoimman keikkansa Helsingin jäähallissa (siinä vanhemmassa) Suomi Rukoilee tapahtuman nuorten finaalissa.

 
Mikä The Rain?
Written by Tatsi   
Friday, 11 July 2008 14:28
  • The Rain on melodista, raskasta rockkia ja mahtipontisia rauhallisempia lauluja. Bändi on julkaissut demokasetteja, kaksi EP-CD:tä (1996 ja 2001) sekä neljä pitkäsoittoa. Kolmea ensimmäistä albumia on myyty yhteensä yli 20 000 kappaletta.

    655.jpg


  • Kiitos ja Anteeksi (1999)
  • Tie 316 (2002)
  • Ellipsis (2005)
  • Yhtä kuin voitto (2008)
  • The Rain on kasattu vuonna 1988 ja on juuriltaan ikaalislainen bändi. The Rain keikkailee ympäri Suomea, joskin on keikkatauolla 2010 alkaen. Syksyllä 2005 kolmen kuukauden kiertue teki soittamisesta hetkeksi ansiotyötä muusikoille. Samanlainen kiertue tehtiin myös 2008 syksyllä.

Muuten The Rain onkin "vain" harrastus muusikoille. Kun tehdään musiikkia ja tekstejä, halutaan myös sanoa jotain. Me kerromme siitä, mikä on meille tärkeää. Kristittyinä tyyppeinä tulkitsemme elämää uskon avulla. Ei väkisin, vaan luonnollisesti.

Tiiviisti tämä meille tärkeä kuuluu näin; Jumalalla on tarkoitus ihmisen elämälle. Jumala antaa Poikansa uhriksi. Jeesuksen veri kuittaa synnit. Viesti kuuluu kaikille. Paitsi ahdistunut ja epätoivoinen ihminen, niin myös menestyvä, onnellinen ja suosittu tarvitsee anteeksiantoa.

Me muusikot olemme työkaluja. Tahdomme tehdä ahkerasti työtämme ja rukoilla siunausta toimintaamme.

The Rain on:

Tatsi Haveri - basso, laulu
Pasi Hakala - rummut
Sami Haveri - laulu, koskettimet
Jussi Salo - kitara, taustalaulu

Suuret kiitokset kuulijoillemme! Kuljetaan yhdessä.

Katso myös: Lehdistötiedote

 


The Rain is also in MySpace!