Olet tässä:

Etusivu Bändi Artikkelit Käsikirja Bänditoiminnan käsikirja - osa 3
Bänditoiminnan käsikirja - osa 3
Written by Hannu   
Monday, 13 April 2009 18:58

OSA 3: Voima olkoon kanssanne.

 

Kauan sitten eräässä kaukaisessa galaksissa…ryhmä hippejä havaitsi voiman olemassaolon. Voimaa oli monessa muodossa; kaveruussuhteissa, samankaltaisessa musiikkimaussa, vahvistimien tehossa sekä rumpalin jaloissa ja käsivarsissa. Miten tämä kaikki olemassa oleva voima saadaan kanavoitua parhaita tuloksia tuottavaan muotoonsa? Siinäpä pulma.

Bändikämpällä treenattaessa vahvistettua ääntä tulee monesta lähteestä. Rummuissa äänen lähtötaso on voimakas, jos muut instrumentit säädetään voimakkuudeltaan samalle tasolle, äänimäärä moninkertaistuu. On siis tärkeä miettiä, miten melua saataisiin vähennettyä. 

Bändikämpän seinät ja lattia kannattaa ”dempata” eli tehdä niistä mahdollisimman kaiuttomat, jotta vältytään moninkertaisilta ääniaalloilta. Vaihtoehtoja on useita. Seinille voi viritellä päällysteitä kananmunakennoista, matoista ja verhoista tai käyttää aitoja akustiikkalevyjä. Tämä viimeksi mainittu hienous tyrehtyy monesti rahanpuutteeseen. 

Rakennushankkeissa on hyvä käyttää apuna asiantuntevia henkilöitä, jotka mielellään antavat ohjeita siitä miten tilaa sisustetaan. Tilojen omistajat ovat tarkkoja seinistään. Huomatkaa siis, mitä saa tehdä ja mitä ei. Paloturvallisuusasioitakaan ei saisi kämppää sisustaessaan unohtaa. Esimerkiksi sähkölämmittimiä ei saa peittää.    

 

Treeneissä into ja voima voi olla vaarallinen yhdistelmä korville. Rumpalin symbaali- ja virveliniskut ovat voimakkaita. Kitaristeilla saattavat vahvistimet olla juuri omiin korviin suunnattuja. Aina ei huomata, että oma kuulo pitäisi suojata. Yleisimmin näihin ongelmiin kiinnitetään huomiota silloin, kun tinnitus on iskenyt. 

Tinnitus tarkoittaa korvien soimista ilman ulkoista syytä. Termi on johdettu latinankielisestä sanasta tinnere, joka tarkoittaa soimista, kilinää tai hurinaa. Pienellä vaivalla kuuloa voidaan suojata, korvatulppia käyttämällä ja/tai äänitasoa laskemalla. Voiko rumpali soittaa esim. riisikepeillä kapuloiden sijasta? Miten vahvistimet sijoitetaan niin, ettei niitä tarvitse huudattaa?

 

Ota voima haltuusi: 

 

  • Sisusta treenikämppä ”soittoystävälliseksi”.
  • Poista ylimääräiset kaiut tilasta, eli ”demppaa” seinät ja lattia.
  • Kokeile erilaisia sijoituspaikkoja vahvistimille.
  • Hyvästä lopputuloksesta kertoo se, jos voit soittaa mahdollisimman hiljaa ja kuulla samalla oman ja toistenkin soiton.
  • Suojaa kuulosi.    

 

 

Yksi olkoon kanssanne.

 

Ystävällisin terveisin Hannu

 

The Rain is also in MySpace!