Olet tässä:

Etusivu Bändi Artikkelit Käsikirja Bänditoiminnan käsikirja - osa 5
Bänditoiminnan käsikirja - osa 5
Written by Hannu   
Thursday, 10 September 2009 09:56

OSA 5: Millainen on hyvä teksti?

Gospelin ja rakkauslaulujen tekijöillä on edessään yhteinen ongelma, miten kertoa tuttu asia uudella tavalla tai tuoda siihen jokin uusi tarkastelunäkökulma. Saman asian voi ilmaista monessa muodossa; dogmaattisesti, Kaanaan kieltä käyttäen, vertauskuvallisesti, tarinamuotoisesti, keskusteluna tai minä – muodossa tms. Vaihtoehtoja riittää.

Kannattaa tutustua eri lauluntekijöiden työhön. Suomestakin löytyy omaperäisiä lauluntekijöitä, jotka käyttävät suomenkieltä omalla persoonallisella tavallaan ja ovat löytäneet hienoja muotoja teksteille, jotka käyvät opiksi myös gospelin tekijöille.

Hyvä teksti herättää ja käy pintaa syvemmälle. Jos pääset tuomaan arkisiin asioihin jonkin syvemmän näkökulman, olet oikealla tiellä. Jaa elämänkokemuksiasi, oivalluksiasi ja havaintojasi. Tekstissä saa olla tunnetta ja elämänmakua.

Hyvän tekstin taustalla on ajatus, että voin itse asettua oman tekstini alle. Gospelmuusikko on erityisen haasteen edessä siksikin, että useimmille kuulijoille gospel on myös hengellistä ravintoa, joka luotaa reittiä kohti iankaikkisuutta. Mieti siis mitä sanot ja miten sen sanot.

Sanoma jakaa ja yhdistää kuulijakuntaa. Varsinkin levyarvioita lukiessa tämä asia nousee esille. Jotkut kuittaavat tekstit kristillisenä Jeesusteluna ja toiset kiittelevät ”hienoja tekstejä”. Tällaiseen tilanteeseen voi olla tyytyväinen, jos tekstit synnyttävät mielipiteitä ja ajatuksia. Gospelbändi tekee nykypäivän ”virsiä”, jossa Jumala ja Jeesus ovat mukana samalla tavalla kuin aikaisempienkin vuosisatojen virsissä.

Tekijöiden mielessä, on välillä vahvoja odotuksia jonkin kappaleen elinvoimaisuudesta. Lopulta on kuitenkin niin, että kuulija päättää sen, minkä kappaleen teksti on hyvä ja koskettava. Teksti on hyvä jos se puhuttelee kuulijaa ja avaa jonkin ajatuksen lähempään tarkasteluun. Tällä mittarilla tarkastellen esim. ”Tuuli kulkee”, ”Sotilas”, ”Tulta”, ”Ylös” ja ”Kasvot” ovat hyviä tekstejä.

Seuraavassa muutama vinkki:

  • - Pyri siihen, että yksi kappale kertoo yhdestä aiheesta. Se on hyvä nyrkkisääntö tekstin lähtökohdaksi.
  • - Pyri tekemään tekstistä ajankohtainen, että se puhuu tämän päivän ihmisille.
  • - Kokeile miltä tuntuu kuulla tekstisi puhuttuna.
  • - Mieti, millainen sävy tulee tekstiin kun musiikki voimistaa vielä sanojasi.

 

Ystävällisin terveisin Hannu

 

The Rain is also in MySpace!