Olet tässä:

Etusivu Bändi Hullut vuodet Alkuvuodet
Alkuvuodet
Written by Tatsi   
Tuesday, 15 July 2008 01:00

1987

Pasi ja Tatsi riparilla. Pasi on soittanut jo muutaman vuoden rumpuja ja kompannut humppapumppua. Tatsi osaa soittaa klarinettia ja vähän kitaraa ja pianoa. Ikaalisten srk:n nuorisotyöntekijä Hannu Järvensivu järjestää bändikurssin Luhalahden kirkossa. Opettajina The Road:in poikia. Syksyllä Hannu (kitara), Pasi (rummut) ja Tatsi (basso) päättävät soitella yhdessä. Useamman kerran kuukaudessa he soittavat ränttätänttää Luhalahden kirkossa. Parin kuukauden jälkeen mukaan tulee Sami, joka veljensä Tatsin tavoin opiskelee musiikkikoulussa. Sami opiskelee pianoa. Vielä nimettömään bändiin hän tulee hoitamaan kosketintonttia. Työkalu on lainattu minikokoinen kotisyntikka (leveys 45 cm). Tatsi soittaa seurakunnan bassolla ja kamoilla. Pasilla ja Hannulla on omat kamat.
Musiikki on pitkälti rytmejä punaisesta laulukirjasta (Nuoren Seurakunnan Veisukirja). Sovitukset ovat yksinkertaisia sooloilla höystettyjä. Muusikot eivät paljon jätä tilaa muille, vaan herkkupaikassa kaikki ottavat kaiken irti instrumentistaan. "C, F, G"- ja "Am, F, G" -sointukulut ovat kova sana omissa biiseissä. Omia tekstejä ei vielä ole.


1988

Pasi, Tatsi, Hannu ja Sami siirtyvät harrastamaan vieläkin kauemmaksi maaseudulle. Ikaalisissa Sisätön Nuorisoseuran talo toimii harjoituspaikkana. Lavakin on valmiina - yleisö puuttuu. Salin toiseen päähän sijoitetulla kasettisoittimella tallennetaan taustamusiikkia radiomainokseen. Hifiä! Hannu roudaa PA-kamat Talbotillaan 60 km:n takaa, jotta syna ja laulu kuuluisi. Harjoituskertoja n. 2 kertaa/kk.
Omia biisejä tulee lisää. Nopeus kasvaa laadun kustannuksella. Ideat eivät lopu, vaan uutta tehdään ennenkuin vanha on opittu. Kokoonpanon nimeksi annetaan "toistaiseksi" The Rain. Ensimmäinen keikka soitetaan Ikaalisten srk:n leirikeskuksessa Koivikossa riparikonserttina. Ohjelmistossa on paljon instrumentaaleja. Historian toinen keikka soitetaan niin ikään Koivikon riparilla, jolloin Sami on riparilaisena, Tatsi ja Pasi isosina ja Hannu vetäjänä. Tiukat trikoot, tupeeraus ja sifonki kuuluvat kuvaan. Sanomalla ei niin väliä olekaan. Kappaleina on mm. Bassobiisi, Tuulirock ja Radiobiisi. Jussi Salo aloittaa miksaamaan bändiä !!!

Jämijärvellä soitetaan ensimmäinen Ikaalisten ulkopuolinen keikka. Hämeenkyrön Särkijärvellä debytoidaan ensimmäinen biisi "Ovi on auki", jossa on oma sanoitus. Valomiehenä toimii Juha Niinimäki ja proput palavat leirikeskuksesta. Ilmeisesti tästä suivaantuneena Juha valitsi myöhemmin sähköasentajan koulutuksen.

1989

Bändi saa soittaeskämpän Ikaalisten keskustasta. Seurakunnan kirpputori saa luovuttaa huoneen muusikkojen käyttöön. Nyt kamat ovat valmiina odottamassa ja harjoituskerrat lisääntyvät. Keväällä mukaan pyydetään Kalle Nyberg (kitara). Gibson Exploder työkalunaan Kalle tuo uuden aallon bändin tuotantoon. Vihdoin bändin nimi vahvistetaan -THE RAIN! Muita "hyviä" nimivaihtoehtojakin on: Touchy Brothers, Assembly Call, ... Omia laulubiisejä tulee ohjelmistoon. Viimeinen Päivä, Kanssas Oon, Kulkija, Etsin Elämää ja Auta Meitä ovat kappaleita, joiden lauluvastuut jaetaan Hannun ja Tatsin kesken.
Pikkukeikkoja tehdään kesällä. Vilppulaan otetaan varalta mukaan bussilastillinen ikaalislaisia. Loppuvuodesta sulkeutuu paikalliseen studioon äänittämään ensimmäistä demo-kasettiaan. Äänitys ja miksaus tapahtui Studio-Timessä Ikaalisissa 12-raitaisella kelanauhurilla.


1990

The Rain julkaisee ensimmäisen äänitteensä (RAIN-001). Omakustannekasetilla ovat biisit Sade saapuu, Elä nyt, Raha ratkaisee, Ohiko kuljet, Vaihda vapaalle, Sateen jälkeen. Viimeisenä olevan instrumentaalin Sami omistaa tietylle tytölle. Helmikuussa soitetaan iso keikka The Roadin lämppärinä. Tapahtuma on Missio Ikaalinen ja yleisöä liikuntahallissa 700 henkeä. Tuoretta kasettiakin menee kivasti kaupaksi. Myyjänä myös Sami, joka sävytti tuohon aikaan Ikaalisten katukuvaa graffiteilla (jää kiinni). Bändin viesti yleisölleen on napakka ja hieman melankolinen hevahtavissa biiseissä. Kristillinen viesti on teksteissä, vaikkei muuten välity hommassa mitenkään. Keikka jälleen Vilppulassa, missä Sami kehuu kivaa "Vammalan" fiilistä.

Tatsi, Sami ja Jussi käyvät lukiota. Pasi tekee nuorisotyötä Vilppulan seurakunnassa ja Hannu Ikaalisissa. Kalle opiskelee ammattikoulussa.


1991

The Rain tekee toisen demokasetin jälleen Studio-Timessä (RAIN-002). Biisejä mukana jo 8 kappaletta, joista kaksi englanniksi. Tyylissä on vaikutteita Iron Maidenista, Bon Jovista ja Europesta. Tatsi väittelee ylioppilaaksi.

Keväällä Ikaalisten ystävyysseurakunnasta Palamusesta käy vieraita. Kulttuurisihteeri Arne Tegelmann vierailee myös The Rainin bändikämpällä kuuntelemassa yhtyettä ja saa uuden kasetin tuliaisikseen. Viriää ajatus yhteistyötä ja mahdollisesta konserttikiertueesta Eestiin. Pasi, Tatsi ja Hannu tekevät Ikaalisten seurakunnan ryhmän kanssa tutustumismatkan Eestiin, jossa puhutaan lisää tulevista keikoista.

Ja sitten syksyllä pamahtaakin. Palamusen kunta kutsuu bändimme kiertueelle Eestiin (silloin osa Neuvostoliittoa). Suosio on jotain käsittämätöntä nuorelle bändille. Tourin viimeisellä keikalla bändi kukitetaan. Tekniikan poikina mukana on Juha Niinimäki ja Jussi. Tästä rohkaistuneena The Rain panostaa myös englanninkielisiin biiseihin ja tähtäimessä lienevät kansainväliset markkinat. Syksyllä Tatsi käy Raamatun Peruskurssin SRO:lla.


1992

Edellisvuonna tehty Eestin kiertue tuottaa satoa. Bändi kutsutaan uudestaan Eestiin. Uuden valtion tien itsenäisyyteen on kivuloinen. Rain-mobiiliin (vanha Postin oranssi foordi) ostetaan polttoainetta torilta. Keikkaevääksi ostetaan korikaupalla paikallista coca colaa ja junttapullaa. Tiedottamisessa ja markkinoinnissa jotain vialla, sillä succee ei ole aivan viime vuotisen tasoista. Tourilla on mukana tekniikan miehinä Jussi ja Juha Niinimäki. Hauskaa kyllä on. Nimmareita raapustetaan tyttöjen farkkuihin ja 500 ruplan seteleihin.

Asento. Tatsi, Pasi ja Kalle aloittavat armeijan helmikuussa. Bänditouhu laantuu väkisinkin. Keikkoja vuoden aikana on vajaa kymmenen, eikä treenejäkään paljoa enempää. Musiikillisesti ei paljon edistystä tapahdu. Tatsi ostaa punaisen hevibasson. Jussi ja Sami ovat syksyllä SRO:lla peruskurssilla. Hannu tekee edelleen nuorisotyötä Ikaalisten seurakunnassa. Kalle pääsee intistä syksyllä.

 

1993

Lepo. Pasi ja Tatsi pääsevät intistä upseerismiehinä. Sami ja Jussi aloittavat varusmiespalveluksen. Vieläkin toimintaa haittaa poikien "sotilasurat". Ikaalisten seurakunnassa kuohuu ja Hannun työt lisääntyvät. Perustajajäsen Hannu päättää luovuttaa kitaristin paikan bändiä miksanneelle Jussille. Kokoonpano on nyt Sami (koskettimet, laulu), Tatsi (laulu, basso), Pasi (rummut, laulu), Jussi (kitara) ja Kalle (kitara). Syksyllä Jussi pääsee siviiliin ja Pasi aloittaa kauppiksen. Tatsi menee vuodeksi kansanopistoon lukemaan viestintää.
Tyyli musiikissa muuttuu kitarapainotteisemmaksi. Sooloja ja riffejä on paljon. Laulustemmoja sovitetaan mukaan runsaasti, joskin hieman epävireisesti. Bändiä miksaavat useat tyypit. Joskus Hannu ehtii hoitamaan tiskiä, josku Reima Venhe on puikoissa. Patse Paananen tulee mukaan kuvioihin yleisenä teknikko-roudari-kommentoija-miksaajasäätäjänä. The Rain soittaa siihen mennessä isoimman keikkansa Helsingin jäähallissa (siinä vanhemmassa) Suomi Rukoilee tapahtuman nuorten finaalissa.

 
the rain - ullakko1.jpg

The Rain is also in MySpace!